Abeceda byliniek – potočnica lekárska
Nasturtium officinale je rastlina z čeľade kapustovitých. Známa je aj pod staršími názvami žerucha potočná či žerušnica biela. Jej meno pochádza z latinského slova „nasitortium“, čo v preklade znamená „nos trápiaca“. Ako zeleninu si ju údajne obľúbil už Napoleon Bonaparte a na jeho podnet začala byť šľachtená.
Cielene pestovaná začala byť v skutočnosti vo Francúzsku, a to v okolí mesta Chantilly okolo roku 1800. Za liečivku je považovaná, pretože obsahuje horčičné oleje, silice, horčinu a vitamín C. Potočnica lekárska je podľa slovenských a českých zákonov zaradená medzi veľmi ohrozené druhy.
Pestovanie
Potočnica je trvalá bylina, dorastajúca do výšky 30 až 90 centimetrov. Byľ je hranato ryhovaná, hladká a dutá, často koreniaca. Listy sú lesklé, mäsité, striedavé, sýto zelené a to väčšinou i cez zimu. Kvety sú štvorpočetné, biele so žltými peľnicami. Strapcovité súkvetia sa objavujú od mája do konca augusta. Plody sú šešuľky obsahujúce v dvoch radách jedno semeno.
Pôvodne je to euroázijský druh mierneho pásma. Vo voľnej prírode ju môžeme nájsť pri prameňoch, v priekopách alebo v potokoch, potrpia si na chladnú číru tečúcu vodu. Pozor! Behom rastu môžu byť listy a stonky kontaminované metacerkáriami motolice pečeňovej, preto je potočnica lekárska považovaná za jeden z častých zdrojov infekcie človeka motolicou.
Potočnici sa bude dariť v tečúcej vápenatej vode s pieskovým dnom. Neprospievajú jej naopak bahnité vody. Ak by ste chceli potočnicu pestovať v kvetináči, bude potrebovať vlhšiu humóznu pôdu, ocení tienisté a chladné umiestnenie.
Vitamíny a minerálne látky
Čerstvá obsahuje vitamín C, vitamín E, vitamín D a provitamín A. Obsahuje horčičnú silicu glykonasturtin a tiež dôležité stavebné kamene tela, ktoré sú železo a draslík. Ďalej obsahuje tiež jód a síru.
Liečivé účinky
Pomocou potočnice sa v minulosti liečil skorbut – avitaminóza vitamínu C, nervové bolesti a horúčka. Potočnica má protizápalové vlastnosti, posilňuje imunitný systém, znižuje horúčku, stimuluje trávenie, zvyšuje chuť na jedlo, povzbudzuje vylučovanie žlči, čistí krv a pečeň, podporuje vykašliavanie, má močopudné účinky, upravuje hladinu krvného cukru, pomáha pri chudokrvnosti, pôsobí povzbudivo.
Použitie
Zo semien sa v minulosti pripravovala horčica a z prezimujúcich častí rastliny šalát. Listy majú štipľavú chuť podobnú reďkovkám alebo slabšiemu wasabi. Vňať sa používa ako korenie (vraj dodáva ľahko pikantnú chuť). Extrakt z rastliny slúži v kozmetickej starostlivosti využíva ako prísada do šampónov na regeneráciu vlasov.