BIO Kapusta biela Eersteling - Brassica oleracea - predaj bio semien - 20 ks
Kapusta biela Eersteling v BIO kvalite je skorá odroda špicatej kapusty, ktorá sa skvele hodí pre pestovanie na poli aj vo fóliovníku.
Hlávky sú kompaktné a pevné so zaoblenými hrotmi, tvoria sa od leta do jesene (záleží na termíne siatie).
Rovnomerne dozrievajúce hlávky s hmotnosťou do 1 kg je potrebné do týždňa zožať.
Vegetačná doba je približne 65 dní.
BIO semená pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, ktoré spĺňa normy EÚ.
S predpestovaním semien je možné začať už od polovice januára v skleníku. Výsev vykonávajte do sadbovačov do hĺbky 0,5 cm. Osivo klíči asi 1 týždeň pri teplote cca 20 °C. Keď narastú oba maternicové lístky, znižuje sa teplota približne na týždeň na 10 °C. Ďalej sa rastlinu pestuje pri teplote 16–20 °C. Toto opatrenie zaručí dobrú kvalitu sadeníc, ktoré majú pri presádzaní krátku pevnú stonku a 5–7 pravých listov.
Sadenice sa presádzajú na vonkajšie slnečné stanovište približne v polovici mája do sponu aspoň 50 x 50 cm (a viac). Kapusta potrebuje priepustnú pôdu, dobre zásobenú živinami, s pH 6,5–7. Pôda by mala byť dobre prehnojená maštaľným hnojom, mala by mať dostatok dusíka (ale nie príliš – väčšinu dusíka dodá už samotný hnoj). Na hnojenie dusíkom môžete využiť dusíkaté vápno či liadok vápenatý, príp. NPK hnojivo. Dôležité je aj jesenné prevápnenie pôdy.
Rastliny pomerne dobre znášajú nízke teploty, ale aj napriek tomu je lepšie presadené sadenice prekryť netkanou textíliou, ktorá zaistí stabilné teplotné podmienky a zároveň ochráni pred prípadnými škodcami. Túto textíliu môžete rastlinám ponechať až do doby uzatvárania hlávok.
Kapusta potrebuje k úspešnému rastu dostatok vlahy, a to nielen v podobe zálievky, ale aj v podobe vzdušnej vlhkosti. Vhodné sú teda polohy s nižšou teplotou a vyšším množstvom zrážok. Tie je možné nahradiť dostatočnou zálievkou.
Kapusta sa zberá za 3–5 mesiacov (v závislosti na pestovateľských podmienkach a odrode). Doba zberu sa pozná podľa pevnej a dobre rozvinutej hlávky, ktorá sa odrezáva tesne pri zemi. Toto odrezanie dá priestor rastu nových menších hlávok. Zozbieraná kapusta sa rýchlo schladí a uchováva pri teplote 0–1 °C a dostatočnej vzdušnej vlhkosti. Pokiaľ budete hlávky pravidelne kontrolovať a predídete výskytu a šíreniu baktérií či hubových ochorení, vydrží vám takto uložená kapusta aj niekoľko mesiacov.
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Objednávka bola vybavená rýchlo, maximálna spokojnosť
Gustáv S. 08.11.2024
Rýchlosť vybavenia a dodávky.
Miloš S. 23.10.2024
Rýchle dodanid
Alexander T. 17.10.2024