Borák je neprávom zabúdanú liečivou bylinkou
Ľudovo nazývaný tiež boreč alebo borák, borák lekársky (Borago officinalis) je jednoročnou rastlinou z čeľade borákovitých (Boraginaceae). Zabúdaný je neprávom, je rovnako chutný a zaujímavý ako iné druhy byliniek. Zaujímavosťou je, že svojou vôňou pripomína uhorky.
Borák vysievajte z jari rovno na konečné stanovište po troch semenách do hĺbky 1 cm a do sponu 30 cm. Boráku sa bude dariť takmer v akejkoľvek pôde, najlepšie potom v priepustnej na slnečnom stanovisku.
Najslabšie sadeničky po ich vzraste vyjednoťte a zvyšné nechajte rásť bez ďalších zásahov. Borák veľmi dobre klíči, rýchlo rastie. Zaradiť ho možno k najľahšie pestovaným bylinkám.
Pokiaľ ho vysadíte raz, väčšinou už sa ho nezbavíte – voľne sa vysemeňuje, takže v ďalších rokoch už stačí len presádzať rastlinky, ktoré vyrastú okolo tých pôvodných.
Pozor však na presádzanie - rastlina ho znáša zle, preto s ním neotáľajte. Presádzajte najneskôr vtedy, keď sa na lodyhách vyvinú typické plstnaté lístky. Väčšinou dorastá do výšky 30–100 cm.
Rastliny kvitnú od júna do augusta. Kvety sú blankytne modré, môžu sa ale objaviť aj biele, alebo ružovkasté, u niektorých foriem dokonca červenkasté. Semená obsahujú olej.
Z boráku sa zužitkováva vňať mladých rastlín, alebo sa zbierajú úplne mladé listy, ktoré sa dajú žať už po ôsmich týždňoch od výsevu. Jedlé sú aj kvety, na tanieri vyzerajú veľmi dekoratívne. Listy sa pre neskoršiu potrebu radšej mrazia, než sušia, pretože pri sušení často černajú.
Listy rastliny obsahujú vitamín C, slizové látky, živice, saponíny, asparagín, kyselinu kremičitú, triesloviny, antokyanové farbivo, minerálne látky (hlavne draslík, vápnik, mangán) a ďalšie.
Borák pôsobí preháňavo a protizápalovo, má mierne upokojujúce a posilňujúce účinky. Navyše zlepšuje dýchanie, znižuje krvný tlak, podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek a podporuje vylučovanie moču.
Čerstvé listy naložené do mlieka pomáhajú pri nervozite, búšení srdca a melanchólii a obklady z boráku zmierňujú kožné zápaly a hoja poranenia a zabraňujú nadmernému poteniu organizmu.
Mladé lístky je možné pridávať do šalátov, letných koktailov či do polievok a dresingov, pripraviť sa z nich dá aj výborný špenát.