Jeseň je čas pre výsev medvedieho cesnaku. Pestujete ho už na záhrade?
Cesnak medvedí (Allium ursinum) je jednou z prvých jarných bylín objavujúcich sa v záhradách a na vlhkých humusovitých lúkach, tienistých a vlhkých nivách, pod krami, v listnatých horských lesoch. Silnú cesnakovú vôňu pocítime ešte skôr, ako zbadáme rastlinu. Jeho lesklé kopijovité listy sa podobajú listom konvalinky. Vyrastajú z podlhovastej cibuľky, ktorá je obalená bielymi, priesvitnými šupinami. Hladká, bledozelená stonka, vysoká až 30 cm, je ukončená guľou bielych kvetov. Jeho typická vôňa vylúči možnú zámenu s konvalinkou alebo inou jedovatou bylinkou.
Pestovanie
Listy klíčia v apríli a máji, niekedy i skôr. Kvety sa objavujú až uprostred mája a v júni. Má vlastne všetky vlastnosti kuchynského cesnaku, ale je oveľa liečivejší.
Účinky
Je ideálny pre jarné omladzovacie kúry, kúry na odstránenie škodlivých látok a lieči i chronické choroby kože. Pre jarné prečisťovacie a odhlieňovacie kúry sa používajú iba čerstvé listy, sušené strácajú účinné látky.
Kvapky (tinktúra) podporujú pamäť, zabraňujú zvápenateniu ciev (arteroskleróze) a zbavujú nás mnohých iných ťažkostí. Má veľmi poziívne účinky na žalúdok a črevá, je vhodný pri akútnych a chronických hnačkách sprevádzaných plynatosťou a kolikami, taktiež je vhodný pri zápchach, ktoré sprevádzajú vnútorné kŕče čriev, alebo pri samotných chorobách čriev. Čistí i obličky a močový mechúr a podporuje odtekanie moču z tela.
Čerstvá šťava natretá na ťažko sa hojace rany tieto rany rýchlo zahojí. Užívaním sa zlepšuje i stav pri chorobách vencovitých (koronárnych) ciev v srdci.
Pozor - u niektorých ľudí môže vyvolávať alergické reakcie alebo intoleranciu (neznášanlivosť). Ide hlavne o reakciu na cesnakovú silicu alicín, ktorá sa môže prejaviť až opuchom hrdla alebo vážnymi dýchacími ťažkosťami. Pri kontakte s pokožkou môže medvedí cesnak vyvolať sčervenanie a podráždenie. Nadmerné užívanie v lepšom prípade vyvoláva hnačky a nadúvanie, v horšom aj zápaly obličiek.
Použitie v kuchyni
Nadrobno nakrájané listy dávame na chlieb s maslom, jemne posekané používame ako korenie do polievky, posýpame nimi zemiaky a podobné jedlá. Môžeme ho pripraviť aj ako špenát alebo šalát.
Náš tip:
- Tinktúra: Nadrobno pokrájané listy alebo cibuľky (150 gramov alebo viac) naplníme voľne až po hrdlo uzatvárateľného pohára, zalejeme 38 až 40 % alkoholom (1 liter) a postavíme na 14 dní na slnko alebo na teplé miesto (v blízkosti radiátora/krbu). Používame denne 10 až 15 kvapiek do vody.
- Víno: Plnú hrsť nadrobno nakrájaných listov krátko povaríme v asi 1/4 I bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a každý druhý deň popíjame pomaly po dúškoch.