Karfiol – pestovanie a využitie
Karfiol je obľúbenou hlúbovou zeleninou. Konzumuje sa jeho zdužnatelé kvetenstvo, ktoré je obklopené tmavozelenými listami, ktoré ho chránia pred slnkom a škodcami. Bežne sa pestuje aj v našich podmienkach.
Okrem klasickej bielej odrody existuje ešte karfiol zelený a fialový. Zelená farba karfiolu Romanesque je daná prítomnosťou chlorofylu, zatiaľ čo farba fialovej odrody je zapríčinená obsahom antokyaninu, svojou chuťou sa však farebné odrody od tradičného karfiolu výrazne nelíšia. Podľa doby zberu rozdeľujeme na skoré, letné, letne jesenné a zimné odrody.
Karfiol je pestovateľsky náročnou zeleninou, pretože potrebuje čerstvo vyhnojenú pôdu a veľké množstvo vody. Ideálne je pre neho slnečné stanovište. Pred výsadbou do pôdy zapravte až 5 l vyzretého kompostu na 1 meter štvorcový, prípadne aj trochu vápna.
Semená karfiolu vysievajte na predpestovanie do skleníka či pareniska, prípadne vysádzajte zakúpené predpestované sadeničky. Sadenice kupované by mali byť riadne otužené. Ak si predpestovávate sadivo, uplynie do výsadby sadeníc 35 – 40 dní.
Od apríla je možné karfiol vysievať aj priamo na záhon. Po celú vegetačnú dobu karfiol pravidelne zalievajte, najviac však v období nasadzovania ružíc a pred zberom. Po vysadení je karfiol pomerne náchylný na mráz, preto je potrebné záhon prekryť bielou netkanou textíliou, ktorá ho ochráni nielen pred zimou, ale zároveň aj pred škodcami.
Cca 3–4 týždne po výsadbe (pri začiatku tvorenia ružíc) je vhodné karfiol pohnojiť dusíkatými hnojivami. Počas rastu ho pravidelne okopávajte a prihrňujte zeminu. Zviazaním listov nad ružicou je možné predísť žltnutiu ružíc, ku ktorému môže dôjsť vplyvom prílišného osvetlenia.
Po zbere ho skladujte v chlade a tme, za primeranej vlhkosti vzduchu - vydrží asi 10 dní, potom začne plesnivieť, čo sa prejavuje čiernymi škvrnami.
Konzumácia karfiolu
Karfiol obsahuje významné množstvo vitamínu C, provitamín A (betakarotén), vitamín B, E. Je v ňom tiež množstvo stopových prvkov a minerálov, ako je draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, železo, chróm, zinok, mangán, meď a selén a nechýbajú mu ani fotochemické antikarcinogény.
Je ideálnym pomocníkom pri redukčnej diéte a môžu ho konzumovať aj diabetici, nie je v ňom totiž takmer žiadny tuk. Aj keď obsahuje minimum kalórií (25 kcal/100 g), vyvoláva pocit sýtosti. Pomáha zmierňovať problémy so srdcom a obehovou sústavou, je vhodný pri hypertenzii.
Konzumácia karfiolu je odporúčaná ľuďom s tráviacimi problémami a žalúdočnými chorobami. Zlepšuje priechodnosť čriev. Napomáha k celkovej detoxikácii organizmu, pomáha totiž odstraňovať prebytočnú vodu z tkanív, jeho konzumácia je vhodná pri zlyhaní obličiek a artritíde.
Látky v ňom obsiahnuté pôsobia aj proti rednutiu kostí, lámavosti nechtov, podporujú dobrú funkciu kĺbov, rast vlasov a majú aj protisklerotické účinky. Nie je vhodný pre osoby trpiace dnou a ľudí so žlčníkovými kameňmi.