Pijete radi kávu? Skúste pestovať kávovník
Vedeli ste, že prvý nápoj z kávových zŕn bol uvarený asi v 15. storočí a kávu poznali už Arabi v 6. storočí nášho letopočtu? Že sa na Kostarike pestuje až štyristo miliónov kávovníkov? Že zber plodov kávovníka zamestnáva mnoho ľudí a je veľmi pracný? Že zobrať približne tridsať kilogramov kávových zŕn zaberie jednému človeku až tri dni? Že u kvalitnejších káv sa vyberajú iba zrelé plody? A že najdrahšia káva sveta pochádza z výkalov cibetiek a za hrnček dáte tisícku?
Kávovník (Coffea) je nenáročná rastlina, a preto ho môžete pestovať v domácich podmienkach. Patrí do čeľade morenovitých (Rubiaceae), kam patrí napríklad aj lipkavec a marinka vonná.
Za najrozšírenejší kávovník je považovaný kávovník arabský. Je to stále zelený, samosprašný ker pochádzajúci zo subtropického a tropického pásma.
Semená vysievame po 2–5 do kvetináčov naplnených zeminou, dostatočne priepustnou a výživnou, s pôdnou reakciou pod pH 7, čo znamená kyslú pôdu. Optimálna teplota na klíčenie sa pohybuje medzi 25 – 28 °C.
Pri tejto teplote semená vyklíčia za 2–3 týždne, ale môže to trvať aj dlhšie. Keď sa vytvorí prvý pár pravých listov, semenáče rozsadíme do kvetináčov s priemerom 10 cm a každým rokom presádzame do kvetináčov v priemere o 2–3 cm väčším.
Na dne kvetináča vytvoríme dobrú drenáž. Počas vegetácie (v lete) 1x za 14 dní prihnojujeme najlepšie tekutými hnojivami. Na svetlo nie je príliš náročný, vyhovuje mu rozptýlené svetlo.
Neznáša priame slnko, aj na plantážach sa pestuje v podraste vyšších stromov. Svedčiť mu bude na okne orientovanom na juhovýchod až juhozápad. Zalievame pri preschnutí substrátu.
Pokiaľ kávovník zvesí listy, je najvyšší čas na zálievku. Postavte ho do väčšej nádoby a poriadne prelejte vodou. Po pol hodine ho z nej vyberte. Najlepšie je zalievať vodou dažďovou.
Pokiaľ nie je k dispozícii, postačí odstáta voda z vodovodu. Nedostatočná vzdušná vlhkosť môže spôsobovať zasychanie listov. V tom prípade rastliny rosíme. V zime znížime teplotu na 15-20 ° C a obmedzíme zálievku.
Kávovník je citlivý na chlad a prievan
Ak poklesne teplota pod 12 °C rastlina prestane rásť. V zime naň teda nebudeme otvárať okno. Staršie rastliny sú citlivé aj na zmenu stanovišťa.
Rastlina plodí od 3-4 rokov veku. Kvety sa objavujú skoro na jar, sú jasne biele a vonia. Niekedy kvitne aj viackrát počas roka. Plodom sú bobule veľkosti 10x5 mm s dvoma plochými semenami.
Oplodie je v zrelosti jasne červenej farby, existujú aj rastliny so žltým oplodím. Plody zrejú 9–14 mesiacov po odkvitnutí.
Káva navodzuje príjemnú atmosféru, uvoľňuje telo i myseľ, navyše prebúdza aktivitu a pôsobí aj ako afrodiziakum. Ďalej napríklad podporuje chudnutie a pôsobí ako prevencia proti niektorým (dokonca aj nádorovým) ochoreniam.
Zistilo sa, že pitie kávy môže znižovať riziko vzniku srdcových a respiračných chorôb, mŕtvice a diabetu. Účinky sú však úplne individuálne. Káva je tiež výborný antioxidant.