Reďkovky a okrúhlice zaplavia prázdne miesta po skorej zelenine
Prázdne záhony po už zozbieranej zelenine môžete znova zaplniť – skúste vypestovať reďkovky či okrúhlice. Obe zeleniny sa dajú konzumovať ihneď po zbere alebo uskladniť na dlhé zimné mesiace.
Pestovanie reďkoviek
Ako následnú plodinu po zbere cesnaku, skorých zemiakov a podobnej zeleniny, pestujeme reďkovky. Vyhovujú jej ľahšie hlinitopiesočnaté pôdy s dobrou zásobou „starých“ živín. Pôdu pred výsevom dobre prekypríme do väčšej hĺbky. Rastliny tvoria dlhé buľvy, tak aby sme im zaistili dobré podmienky rastu. Vysievame ich v druhej polovici júla a začiatkom augusta. Pri dlhých dňoch reďkovky netvoria buľvy, ale priamo vybiehajú do kvetov. Vegetačná doba reďkovky je približne 85 dní od výsevu. Reďkovku vysejeme do sponu 40 x 30 cm, do hniezd po dvoch až troch semenách. Po vyklíčení rastlinky vyjednotíme. Pravidelne a primerane zavlažujeme. Zeleninu zbierame pred príchodom silnejších mrazov v septembri, októbri a novembri. Ak zaistíme vhodné podmienky skladovania pri teplote 2 až 7 °C, máme zásobu vitamínov na niekoľko mesiacov.
Vitamíny a minerálne látky
Reďkovky obsahujú veľa vitamínu C, kyselinu listovú, selén, železo, síru, draslík, vápnik, horčík a ďalšie. Majú v sebe vo vysokej miere zastúpené horčicové oleje, ktoré im dodávajú typickú, štipľavú chuť. Ideálne sú pri chudnutí, vďaka svojmu vysokému podielu vlákniny.
Pestovanie okrúhlic
Okrúhlice majú oproti reďkovkám kratšiu vegetačnú dobu, zbiera sa už 35 až 70 dní po výseve, takže ak je neskoro na výsev reďkovky, vysejte okrúhlice. Patria do rodu Brassica napus a sú príbuzné s repkou, ktorú pestovali už starí Gréci. Významné miesto im patrí v ázijskej kuchyni, z našich záhrad sa takmer vytratila, čo je škoda. Sú vyšľachtené odrody s jemnou, krehkou dužinou a sladkou chuťou, ktorú je možné prirovnať ku kalerábu alebo neštipľavej reďkovke.
Jej pestovanie je nenáročné, pokiaľ jej pripravíme vhodné podmienky k rastu. Potrebuje dobre spracovanú pôdu, častú zálievku a slnko. Pri pestovaní je vhodná teplota 12 až 20 °C, rastliny znášajú bez poškodenia mrazy i do -8 °C. Semienka vysievame v júli a v auguste do riadkov 0,2–0,4 m od seba. Po vyklíčení rastliny zjednotíme na 10–14 cm. Buľvy zbierame v októbri a novembri, vňať odstránime, ale ponecháme srdiečko.
Využitie v kuchyni
V kuchyni majú široké využitie – čerstvé sú vhodné do šalátov, varené poliate maslom a posypané petržlenom. Neskoré odrody pred spracovaním olúpeme, sú výborné na kašu, opečené alebo dusené v zeleninových zmesiach i polievkach.