Vypestujte si doma aníz. Je korením i bylinkou s liečivými účinkami
Lahodne vonia a dobre chutí, ľudovo nazývaný aníz (lat. Pimpinella anisum) je korením a bylinkou, ktorá má výrazné liečivé účinky. U nás je známy tiež pod názvom bedrovník anízový. Podporuje trávenie a pomáha zbavovať sa hlienu v dýchacích cestách. Je charakteristickým prvkom čínskej a indickej kuchyne.
Liečivá rastlina
Od staroveku je aníz považovaný za všestrannú, predovšetkým liečivú rastlinu. V Egypte ho používali pri veštení, pridávali do kadidiel a stal sa rastlinou novomanžela, zrejme kvôli afrodiziakálnym účinkom. Ľudia ho užívali k liečbe takmer všetkých chorôb a v zmesiach s ďalším korením na dochucovanie jedál.
Bol používaný ako protijed pri bodnutí jedovatým hmyzom. Po výdatných obedoch sa podávali anízové koláče na podporu trávenia. Najobľúbenejší bol v Anglicku. Dodnes v Indii žujú aníz na osvieženie dychu. V ľudovom liečiteľstve bol považovaný za rastlinu, ktorá udržuje mladistvý vzhľad a zvyšuje plodnosť.
Pestovanie anízu
Aníz je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 – 60 cm. Patrí do čeľade zelerovitých. Pestujeme ho zo semien, ktoré si predpestujeme v parenisku v marci až apríli. Rastlina neznáša mrazy. Výsev semien na záhon robíme, keď pominú mrazy a teplota vzduchu dosiahne niekoľko dní za sebou 7 – 8 ⁰C, väčšinou je to už v priebehu apríla.
Prízemné mrazy však anízu neškodia. Semená klíčia 16 – 20 dní. Vhodné sú ľahšie hlinito-piesočnaté pôdy s dostatkom vápnika. Stanovište by malo byť slnečné, dobre chránené pred vetrom. Behom vegetačného obdobia je vhodné rastliny dobre zalievať a záhon plieť. Kvitne bielymi kvetmi od júna do augusta. Kvety sú zoskupené v okolíkoch, sú veľmi aromatické a odpudzujú hmyz.
Najvhodnejšou dobou pre zber semien je august až september. Rastlina je v tejto dobe žltohnedej farby a 2/3 plodov majú sivú farbu. Zrežeme celú rastlinu, ktorú zviažeme do snopov a necháme uschnúť 2-3 týždne. Potom vytrasieme semená. Tie uskladnime v dobre uzavretých nádobách, ktoré chránia semená pred vlhkosťou.
Anízový likér
Rastlina obsahuje spondín, izobergapten, pimpinelín, umbeliferon, saponín, pektín, živicu, triesloviny, cukry, soli draslíku, vápniku a ďalšie látky. Aníz napomáha pri liečbe dýchacej sústavy, redukuje prieduškový hlien, čím uľahčuje vykašliavanie.
Je nápomocný pri astme, podporuje trávenie, odstraňuje plynatosť a nechutenstvo. Spolu s kmínom, koriandrom a feniklom je aníz vhodný k užívaniu i pre kojace mamičky, keďže podporuje tvorbu materského mlieka. Plody anízu príjemne voňajú, sú jemne sladkasté a svojou chuťou pripomínajú sladké drievko.
Vo Francúzsku z neho pripravujú známy anízový likér, ktorý je podávaný ako prostriedok na dobre trávenie po jedle. Dochutiť s ním môžeme napr. polievky, omáčky, bravčové mäso, varené a pečené ryby, zemiaky, šaláty a ďalšie pokrmy. Je neoceniteľným korením pre chlieb, sušienky a pečivo.