Vypestujte si jojobu
Jojoba (Simmondsia chinensis) je druh exotického kríka s liečivými účinkami. Patrí do čeľade krušpánových (Buxaceae) a vyskytuje sa v púštnych oblastiach Severnej Ameriky, kde sa dožíva 100 i viac rokov.
Jej plody sú tu známe aj pod názvom "púštne orechy" a je už po niekoľko storočí tradičnou potravinou aj liekom Indiánov z kmeňa Apačov. Tí používajú pražené semená napr. na prípravu tradičného horúceho nápoja.
Jojoba je listnatý ker dorastajúci do výšky okolo 2,5 m. Jej listy sú tuhé, majú oválny tvar a žltozelený odtieň. Pretože je jojoba rastlina hlboko koreniaca a je nenáročná na vodu, často sa v suchých oblastiach používa na spevnenie piesočnatých pôd.
Na týchto lokalitách môže dobre slúžiť aj ako ochrana pred silnými vetrami. V lekárstve a liečiteľstve sú z tejto rastliny využívané najmä semená. Z nich sa lisovaním získava olej, z chemického hľadiska však ide o tekutý vosk, ktorý má upokojujúce účinky.
Jeho zjemňujúci vplyv na pokožku a posilňujúci vplyv na vlasy poznajú indiánske ženy už celé stáročia. Tento olej totiž obsahuje podobné látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v pokožke každého človeka. Olej zo semien jojoby patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje vôbec.
Aj preto má, okrem uplatnenia v oblasti v lekárstve a kozmetike, využitie aj v technickej praxi. Používa sa na výrobu čistiacich prostriedkov, a vláčnosť a jemnosť je schopný vedľa ľudskej pokožky dodať napr. aj spracovávaným kožou.
Semená sa nachádzajú po jednom až po troch v tobolke, ktorá vznikne opelením samičích kvetov. Semená jojoby sú oválne veľkosti olivy. Pretože jojoba pochádza z púští, pestuje sa u nás len ako izbová rastlina v byte, vo vykurovanom skleníku alebo v zimnej záhrade.
POZOR na prelievanie
Neuveriteľná je jej odolnosť voči nedostatku vody – pri pestovaní sú vyrastené kríky schopné vydržať sucho trvajúce aj niekoľko týždňov. Rastlinu pestujte v priepustnom hlinitopiesčitom substráte v nádobe s dobrou drenážou. Pri nadmernej vlhkosti by semená mohli splesnivieť, preto zalievajte opatrne.
V porovnaní s bežnými izbovými rastlinami jojoba skutočne vyžaduje málo vody, preto treba dať pozor na prelievanie. Na živiny je jojoba taktiež nenáročná, takže nie je nutné ani pravidelné prihnojovanie – hnojivo stačí aplikovať až po niekoľkoročnom pestovaní.
V lete rastline doprajte čo najviac oslnené stanovište. Jojoba nie je mrazuvzdorná, prezimovať by ste ju mali nechať ideálne pri teplote okolo 10 °C.
Pokiaľ si však vypestujete rastliny dve – samčie a samičie – môžete sa po opelení dočkať aj plodov. Plody je možné zberať z rastlín vo veku troch rokov.